Egyptiläiset alkoivat kohdella maassaan asuvia heprealaisia orjina. Pahin oli edessä, kun faarao antoi määräyksen, että kätilöiden pitää tappaa heti syntymähetkellä kaikki heprealaisten poikavauvat.
- Mutta kätilöt pelkäsivät Jumalaa ja jättivät poikalapset henkiin. Faaraolle he vastasivat, että heprealaiset naiset ovat jo synnyttäneet, ennen kuin kätilö ehtii heidän luokseen.
Tästä tulee mieleen Omantunnonvapaus-kampanja, jolla Suomessa terveydenhoitohenkilökunnalle vaaditaan oikeutta kieltäytyä elämän lopettamisesta vakaumuksellisista syistä. Vapaaehtoiset ovat keränneet vetoomukseen allekirjoituksia muun muassa hengellisillä kesäjuhlilla.
Kansalaistottelemattomille kätilöille faarao ei mahtanut mitään. Sen sijaan hän käski heittää kaikki heprealaisten poikavauvat Niiliin. Yhdelle äidille syntyi poika, joka oli kaunis - kuten vauvat äitiensä mielestä ovat. Äiti piti lasta luonaan kolme kuukautta, minkä jälkeen hän laittoi pojan Niiliin - valmistamassaan tiivissä korissa. Poika kellui virran myötä faaraon tyttären löydettäväksi. Tytär nosti korin vedestä, antoi löytölapselle nimen Mooses, ja tätä kautta heprealainen poika jäi henkiin ja sai hyvän kasvatuksen.
Ensi jouluksi ilmestyy Mooseksen elämästä kertova elokuva Exodus. Mielenkiintoista nähdä, millainen on sen visuaalinen ilme. |
Kasvuvuosien jälkeen Mooseksesta tuli kansanjohtaja, joka rohkeni vaatia faaraolta heprealaisten vapauttamista. Let my people go, kuuluu negro spirituaali, jota amerikkalaiset mustat orjat mieluusti lauloivat omasta vapautumisensa päivästä haaveillen. Luvattu maa on niin monessa paikassa tätä maapalloa!
Faarao ei päästänyt heprealaisia lähtemään, ennen kuin maata oli kuritettu kymmenellä vitsauksella - joista julmin vei joka perheestä esikoisen. Äskettäin ilmestyneen uutisen mukaan arkeologiset löydökset voivat selittää vitsausten syyt.
Suuri oli parku Egyptin maassa, kun joka talosta oli esikoinen kuollut. Siinä vaiheessa faarao suorastaan työnsi heprealaiset lähtemään. Vapautumisensa muistoksi juutalaiset viettävät pesah-juhlaa, jossa tapahtumasta kerrotaan aina uusille sukupolville.
Mooses muistetaan varmasti parhaiten laintauluista - Kymmenestä käskystä, jotka Jumala saneli hänelle Siinain vuodella. No, juutalaisille niitä tarkkoja käskyjä ja kieltoja tuli roppatolkulla enemmänkin, niistä lisää seuraavassa jaksossa.
Toinen asia, josta Mooses muistetaan, on se, kun hän ojentaa sauvansa ja jakaa Kaislameren vedet, niin että israelilaiset pääsevät meren halki faaraon sotajoukkoja pakoon. Sotajoukko sen sijaan hukkuu (faaraohan tuli katumapäälle päästettyään orjat vapauteen ja lähetti sotilaat keskeyttämään heidän matkansa).
Tuoreessa pilapiirroksessa Mooses jakaa vedet kahtia - mutta meren pohjan sijaan paljastuukin kaikki se ryönä, romu ja roina, jota ihmiset meriin heittävät.
Mooseskaan ei ollut puhdas pulmunen. Nuoruudessaan hän muun muassa tappoi egyptiläisen, joka pahoinpiteli heprealaisorjaa. Mooses ei päässyt perille Luvattuun maahan - hän vain katseli sitä Nebon-vuorelta. Monen kansanjohtajan kohtalo - viittoa tietä, todeta, että elämäntyö jäi kesken, ja kansa napisee että ennen kaikki oli paremmin?
Mooses kohtasi Jumalan ensimmäisen kerran, kun Jumala puhui hänelle palavassa pensaassa. Hieno, selkäpiissä kylmiä väreitä herättävä ajatus.
Ensi jouluksi elokuvateattereihin tulee Mooseksesta kertova elokuva Exodus - keväällähän oli vuorossa Noa. Mooseksesta on tehty myös lapsille ja perheille tarkoitettu Egyptin prinssi -animaatio.
Ja jos Luvattu maa -puhe saa verenpaineesi nousemaan, katso tämä animaatio. Se on pikakurssi alueen historiaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti