Näin kävi Abrahamille (100 v) ja Saaralle (90 v). Heidän telttaansa putkahti kolme miestä, jotka saivat vieraanvaraisen kohtelun. Yhtä heistä Abraham puhutteli Herraksi. Juuri tämä Herra ilmoitti, että kun sama trio tulee vuoden päästä uudelleen, Saaralla on poika. Saara kuuli lupauksen teltan ovelle ja nauraa tirskahti.
- Mitä nauroit? Onko Herralle mikään mahdotonta, kovisteli Herra pelästynyttä Saaraa.
Raamattu kertoo muuten monesta lapsettomasta pariskunnasta, jotka saavat esikoisensa, luvatun esikoisen vanhoilla päivillään.
Saaralle, tuolle iäkkäälle ensisynnyttäjälle, syntyi Isak. Nimi tarkoittaa "hän nauraa". Isak ei ollut Abrahamin ainoa poika, sillä Saara oli jo ehtinyt ennen kolmikon vierailua hötköillä ja passittanut orjattarensa Hagarin Abramin telttaan, jotta mies ei jäisi tyyten lapsettomaksi; tuloksena oli poika Ismael.
Hagar sai kuulla omituisen ennustuksen: Poikasi on oleva kuin villiaasi, hänen kätensä on kaikkia vastaa, ja kaikkien käsi on häntä vastaan, aina hän on oleva vastakkain kaikkien veljiensä kanssa.
Ismael tarkoittaa "Herra on kuullut hätäni". Hätään orjatar ja hänen poikansa joutuivatkin, kun Abraham ja Saara häätivät heidät autiomaahan rangaistukseksi siitä, että Ismael ilveili Isakille. Enkeli pelasti heidät, ja Ismaelista tuli suuren heimon kantaisä. Ismaelin jälkeläisinä pidetyt ismaelilaiset olivat pohjoisarabialainen beduiiniheimo. Sekä juutalainen että islamilainen perinne ovat pitäneet Ismaelia muidenkin arabien kantaisänä. Ismael on muslimeille tärkeä hahmo. Täältä asti siis löytyy riidan juurta nykyiseen Lähi-Itään.
Lähdepä siitä kuivaan autiomaahan käpyttelemään, sanoivat Saara ja Abraham Hagarille ja Ismaelille. Onneksi enkeli pelasti. |
Kolmen taivaallisen hahmon vieralusta Abrahamin ja Saaran teltassa tulee mieleeni Berthold Brechtin näytelmä Setzuanin hyvä ihminen. Siinä kolme jumalaa jalkautuu maan päälle etsimään hyvää ihmistä, jolle heidän kannattaisi - vähän testimielessäkin - antaa pienoinen rahasumma, mahdollisuus uuteen alkuun. Rahat saa setzuanilainen ilotyttö, joka ostaa tupakkakaupan. Paikalle ilmestyy välittömästi liuta läheisiä ja etäisempiä sukulaisia, säälittäviä kerjäläisiä ja onnenonkijoita. Autamisen mahdottomuus käy niin suureksi, että nuoren yrittäjän on pakko kehittää itselleen alter ego, karski serkku, joka kieltäytyy auttamasta. Tosi raateleva kirja, muuten.
Yhtenä päivänä Jumala keksii ilmoittaa Abrahamille, että hänen muuten pitää uhrata Isak. Isä ja poika lähtevät viettämään laatuaikaa. Isak kantaa polttouhripuut ja kysyy, missä on uhrieläin.
- Jumala katsoo kyllä karitsan uhriksi itselleen, Abraham vastaa.
Abraham rakentaa kivialttarin, latoo puut ja nostaa lupaustensa lapsen pinon päällimmäiseksi. Kun hän tarttuu veitseen, ilmestyy enkeli, joka kieltää koskemasta poikaan. Abraham oli läpäissyt testin, ja uhriksi löytyi sarvistaan pensaikkoon takertunut oinas.
Tätäpä ei taas nykylukija purematta niele. Mikä on episodin opetus? Oliko Jumalan tarkoitus opettaa niin sanotusti kantapään kautta, että Hänelle ei pidä uhrata lapsia, siis ihmisiä ylipäänsä? Mielenjäävä opetus erotti valitun kansan naapureista, jotka harjoittivat ihmisuhreja - kuten foinikialaiset, jotka syöttivät lapsia Moolokin ahnaaseen kitaan.
Ja toisaalta, mille me uhraamme lapsiamme? Hektiselle työelämälle, omalle urakehitykselle ja rahan tienaamiselle? Sitä sopii miettiä. Mutta miltä mahtui tuntua Abrahamista, joka tallusti poikansa kanssa uhrivuorelle? Jäikö kokemuksesta Isakille loppuikäinen epäluottamus ja trauma? (Eikä ollut edes traumaterapeutteja.)
Abrahamin kanssa Jumala tekee liiton, johon kuuluu poikalapsien ympärileikkaus. Jumala lupaa Abrahamille ja hänen jälkeläisille luvatun maan; jälkeläisiä tulee oleman yhtä paljon kuin Abraham näkee yötaivaalla tähtiä.