maanantai 19. toukokuuta 2014

Valheita ja vainoharhaa

Aatamilla ja Eevalla kävi huono tuuri. Ensin  paratiisista karkotus, sitten toinen heidän pojistaan eli Kain tappaa veljensä Abelin.
Abelista tuli lammaspaimen, joka uhrasi Jumalalle lampaidensa esikoiskaritsoja ja niiden rasvaa. Kain,  maanviljelijä,  uhrasi maan satoa. Jumala tykkäsi enemmän Aabelin uhrista, mistä Kainin mieli mustui.
- Miksi suutuit ja katselet synkkänä maahan? Jos teet oikein, voit kohottaa katseesi, mutta jos et tee, on synti ovella vaanimassa. Sinua se haluaa, mutta sinun on pidettävä se kurissa, Jumala varoittaa.
Puhuttelu menee kuuroille korville, ja Kain tappaa Abelin.

Ja taas sitä suosintaa ja syrjimistä. Wannabe-vegetaristi ihmettelee, miksi Jumala pitää enemmän kuolleista karitsoista kuin korjatusta sadosta.
Juutalainen rabbi selittää, että kyse oli asenteesta. Abel luopui parhaastaan, Kainin mieli ei ollut yhtä vilpitön.
Teologi ja psykoanalyytikko Eugen Drewermann kirjoittaa Uskon alkukuvat -kirjassaan, että Jumala katsoi kummankin uhria yhtä hyvällä silmällä, mutta Kain näki suosintaa siellä, missä sitä ei ollut. Mielenkiintoinen teoria tuokin.
Yksi suosikkikirjani, John Steinbeckin Eedenistä itään, kertoo veljeskateuden muunnelmaa. Perheen isä on (osoittelevasti) Adam, ja hänen kaksoispoikansa yhtä raamatullisesti Aron ja Caleb.

Jumala häätää Kainin maanpakoon, mutta lupaa suojella häntä. Kain saa lapsia, samoin Aatami ja Eeva. Siihen maailmanaikaan ikämiehet ja -naiset olivat muotia, sillä tuollaiset 800 vuotta ei ollut  ikä eikä mikään. Silloinkaan ei kaikkien kohdalla toteutunut sanonta "Nuoruus ja hulluus, vanhuus ja viisaus". Pikemminkin totta oli Facebookista löytämäni muunnos: "Nuoruus ja hulluus, vanhuus ja ummetus".
Jumala pani merkille saman asian, ja totesi, ettei enää anna elämän hengen* asua ihmisessä miten pitkään tahansa. Olkoon hänen elinikänsä enintään 120 vuotta.
Nykytiede etsii keinoja, joilla ihmisen ikää voisi pidentää satoihin vuosiin. Ehkä ei kannattaisi. Mitä tällä maapallolla tekisivät kaiken nähneet neljäsataa vuotta eläneet, uusia elämyksiä hamuavat ja kuluttamisen ja shoppailun makuun päässeet ihmiset? Pitkästyisivät, sanon minä.


* Ja vieläkö joku kysyy, miksi Jyväskylän seurakunnan lehti on Henki & elämä?


Kain sai jalkaansa muukalaisen kengät.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti